DAGING
Bahan-bahan:
1/2 kg daging - bersihkan dan toskan
Serbuk kunyit dan garam halus - dilumur pada daging
5 papan petai - buang kulit
Serai - diketuk
Asam keping
Garam
Buah tomato - belah 6
Cili besar hijau - belah 2
Daun kunyit (optional)
Bahan kisar:-
Santan
Kunyit hidup1 biji bawang besar
6 biji cili api (hijau)
1 biji cili besar
Sedikit belacan
Cara Penyediaan:
Resepi Masak Lemak Cili Api Daging Salai Bersama Petai
Bahan-bahan:
1/2 kg daging - bersihkan dan toskan
Serbuk kunyit dan garam halus - dilumur pada daging
5 papan petai - buang kulit
Serai - diketuk
Asam keping
Garam
Buah tomato - belah 6
Cili besar hijau - belah 2
Daun kunyit (optional)
Bahan kisar:-
Santan
Kunyit hidup1 biji bawang besar
6 biji cili api (hijau)
1 biji cili besar
Sedikit belacan
Cara Penyediaan:
1) Daging digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam, kemudian disalai/bakar, setelah siap disalai/bakar daging dihiris nipis.
2) Tuangkan bahan kisar ke dalam periuk, kemudian masukkan daging dan serai.
3) Masak dengan api sederhana, biarkan mendidih, kemudian masukkan petai, asam keping dan garam, biarkan masak seketika.
4) Masukkan cili hijau dan buah tomato.
5) Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba
0 comments: