DAGING

Resepi Bulgogi Grill Ala Korea

11:01 PG mridzuanismail86 0 Comments

gambar hiasan

Bahan - bahan:


400 - 500 gram daging (potong memanjang dan halus - halus)

Bahan - Bahan Kisar 

1 bili lada benggla merah  (layurkan sekejap atas stove sampai naik bau)
1 batang cili merah ( layurkan seperti lada benggala)
 4 - 5 biji bawang putih (bakar sekejap pada stove sampai kuar bau wangi)
1 biji bawang holland (potong dadu)
4 sudu besar mixed herbs
2 sudu besar serbuk basil
2 sudu besar serbuk rosemary
2 sudu besar serbuk oregano
1 sudu besar serbuk paprika
1 sudu besar hot sauce (boleh dapat di kedai barangan arab, kalau takde takpe)
1 kiub ayam
3 cawan sos tomato
2 sudu besar lada hitam
1 sudu besar 5 spices
1 sus besar serbuk halia
1/3 cawan Winchester sauce
garam dan gula ikut suka

Cara Penyediaan:



1.  Mula - mula selepas kisar semua bahan, perap la daging tadi dengan bahan - bahan kisar tersebut. Paling kurang pun 1 -2 jam








2.  Panaskan kuali dengan sedikit minyak kalau suka kalau tak nak pun takpe
kalau korang ada non stick pan / pemanggang ajaib, boleh la guna











3.  Masukkan daging tadi dan balik - balikkan







4.  Bila dah agak kering or dah mula karamel, bolehlah angkat. Daging ni baik nipis - nipis je keratnya supaya cepat masak.



sumber : iceboxrivet 

0 comments:

Like Us On Facebook