Manisan
Resepi Pulut Mangga | Gebu dan Sedap
gambar hiasan |
Jumlah Hidangan : 5 orang
Bahan-Bahan:
Bahan-bahan Pulut Mangga
· 400 gram beras pulut -
rendam semalaman
· 1 cawan santan pekat
· 1 cawan santan cair
· 2-3 sb gula
· Sedikit garam
· Beberapa helai daun
pisang
· 2 sb bijan - disangai
· 3 biji buah mangga -
potong ikut kesesuaian anda
Bahan Kuah Santan:
· 1 cawan santan pekat
· 1 sk tepung beras -
bancuh dengan sedikit air
· 1 helai daun pandan -
carik dan simpul
· 1/2 garam atau secukup
rasa
Cara Penyediaan Pulut:
1. Panaskan pengukus, lapik
dulang pengukus dengan daun pisang susun rapat-rapat.
2. Bilas pulut yang telah
direndam semalaman dan tapis keluar airnya, masukkan ke dalam dulang kukusan
dan kukus sehingga lembut. Anggaran masa kukus adalah selama 20 minit.
3. Apabila sudah lembut,
angkat dan masukkan pulut kukus ke dalam mangkuk yang besar.
4. Satukan santan pekat,
santan cair, gula dan garam dan kacau sebati. Tuang bancuhan santan ke dalam
pulut yang masih panas tadi. Balik-balikkan pulut dan biar seketika supaya kuah
bancuhan meresap ke dalam pulut. Apabila pulut sudah kering meresap kuah
santan, ambil garpu dan gemburkan pulut.
5. Hidang bersama kuah
santan, buah mangga dan taburan bijan.
Cara-cara Penyediaan Kuah Santan:
1. Panaskan santan pekat di
dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana. Masukkan garam, daun pandan
dan bancuhan tepung, kemudian kacau supaya santan tidak berketul, (Kalau agak
cair masukkan sedikit lagi bancuhan tepung).
2. Pastikan kuah rasa agak
masin supaya rasanya agak seimbang. Angkat dan sejukkan.
sumber : iresepi.com
0 comments: