AYAM
Bahan-bahan:
Resepi Ayam Panggang Rosemary
gambar hiasan |
Bahan-bahan:
Ayam 1 ekor - dibersihkan dan toskan air
7 biji bwg merah
5 biji bwg merah - dikisar
1 labu bwg putih - dikisar
1 sb lada hitam - dikisar
1 batang Herba Rosemary - dicincang
8 sb sos barbeque
1 sb serbuk cili atau rempah daging
1 sb mustard (sekiranya ada)
5 sb madu atau gula
Garam secukup rasa
Cara Penyediaan:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170° C.
2. Campurkan semua bahan-bahan lain ke alam mangkuk - gaulkan sebati.
3. Sapukan bahan-bahan perap di luaran ayam dan di bawah lapisan kulit. Masukkan ayam kedalam ketuhar selama 15 minit.
4. Selepas 15 minit, keluarkan ayam dan sapukan bahan-bahan perapan ke atas ayam sekali lagi, masukkan ayam ke dalam ketuhar selama 15 minit dan lakukan langkah tersebut sekali lagi.
5. Selepas 45 minit keluarkan ayam dari ketuhar dan biarkan selama 5 minit sebelum dihidangkan.
sumber : resepisedap
0 comments: