AYAM

Resepi Ayam Panggang Rosemary

4:14 PTG mridzuanismail86 0 Comments

gambar hiasan

Bahan-bahan:

Ayam 1 ekor - dibersihkan dan toskan air
7 biji bwg merah
5 biji bwg merah - dikisar
1 labu bwg putih - dikisar
1 sb lada hitam - dikisar
1 batang Herba Rosemary - dicincang
8 sb sos barbeque
1 sb serbuk cili atau rempah daging
1 sb mustard (sekiranya ada)
5 sb madu atau gula 
Garam secukup rasa


Cara Penyediaan:

1.  Panaskan ketuhar pada suhu 170° C.

2. Campurkan semua bahan-bahan lain ke alam mangkuk - gaulkan                       sebati.
3. Sapukan bahan-bahan perap di luaran ayam dan di bawah lapisan kulit.             Masukkan ayam kedalam ketuhar selama 15 minit.
4. Selepas 15 minit,  keluarkan ayam dan sapukan bahan-bahan perapan               ke atas ayam sekali lagi, masukkan ayam ke dalam ketuhar selama 15 minit      dan lakukan langkah tersebut sekali lagi.
5. Selepas 45 minit keluarkan ayam dari ketuhar dan biarkan selama 5 minit         sebelum dihidangkan.

sumber : resepisedap

0 comments:

Like Us On Facebook