DAGING,
Resepi Mee Rebus Tulang Gearbox
Bahan-bahan:
1kg mee kuning - dicelur dan toskan
5 biji telur - direbus
5 keping tauhu - digoreng dan potong nipis
Daun sup dan daun bawang - dihiris halus
5 biji cili hijau - dipotong nipis
5 biji limau kasturi
Bawang goreng
Taugeh - dicelur dan toskan
Bahan-bahan untuk kuah:-
500gm - 1kg tulang (kambing/lembu) gearbox (dicuci bersih dan rebus dengan 1.5 liter air bersama serai dan halia yang diketuk dan rempah sup bunjut selama 2 jam atau hingga empuk)
500 gm daging - direbus bersama tulang gearbox
500 gm keledek oren - direbus sampai lembut, kemudian dikisar lumat
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
4 sb rempah kari - dibancuh bersama air
3 sb air asam jawa
Minyak masak secukupnya
Bahan-bahan kisar:-
10 biji bawang merah
5 biji bawang putih
2 batang serai
1 senduk taucu (dicuci dan toskan airnya)
1 cm halia
1 cm lengkuas
10 biji cili kering, buang biji dan rendam dalam air panas
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar sampai garing dan pecah minyak.
2. Masukkan rempah kari, air asam jawa, garam, gula dan serbuk perasa. Kacau sebati, masukkan keledek yang dikisar, hirisan daging yang telah direbus dan juga tulang yang direbus beserta air rebusannya.
3. Masak sampai mendidih dan renehkan setengah jam sebelum sedia dihidangkan (kuah jangan terlalu pekat atau terlalu cair).
4. Hidangkan dengan mee dan bahan-bahan lain.
Selamat mencuba.
2. Masukkan rempah kari, air asam jawa, garam, gula dan serbuk perasa. Kacau sebati, masukkan keledek yang dikisar, hirisan daging yang telah direbus dan juga tulang yang direbus beserta air rebusannya.
3. Masak sampai mendidih dan renehkan setengah jam sebelum sedia dihidangkan (kuah jangan terlalu pekat atau terlalu cair).
4. Hidangkan dengan mee dan bahan-bahan lain.
Selamat mencuba.
0 comments: