SIPUT
Bahan-bahan:
1 bungkus siput
10 biji cili padi
2 ulas bawang merah
2 inci kunyit hidup
1 kg santan
2 keping asam keping
2 helai daun kunyit
1 sk serbuk kunyit
Air
Cara Penyediaan:
1. Cuci siput terlebih dahulu dengan bersih dan dipotong sedikit bahagian belakang siput (tajam).
2. Tumbuk cili api , kunyit hidup dan serai.
3. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masukkan santan.
4. Masak sehingga mendidih dan tambahkan garam secukup rasa.
5. Siap untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba.
Resepi Siput Sedut Masak Lemak Cili Api
Bahan-bahan:
1 bungkus siput
10 biji cili padi
2 ulas bawang merah
2 inci kunyit hidup
1 kg santan
2 keping asam keping
2 helai daun kunyit
1 sk serbuk kunyit
Air
Cara Penyediaan:
1. Cuci siput terlebih dahulu dengan bersih dan dipotong sedikit bahagian belakang siput (tajam).
2. Tumbuk cili api , kunyit hidup dan serai.
3. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masukkan santan.
4. Masak sehingga mendidih dan tambahkan garam secukup rasa.
5. Siap untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba.
0 comments: