IKAN
Resepi Masak Lemak Cili Api Ikan Tenggiri
Bahan-bahan:
4 potong ikan Tenggiri
2 batang serai - diketuk
2 inci kunyit
10-15 biji cili padi hijau
Santan secukupnya
7-10 biji belimbing buluh (bendi juga boleh)
Sehelai daun kunyit (optional)
1 biji tomato - hiasan
Garam
Gula
Serbuk perasa
Cara Penyediaan:
1) Ikan tenggiri dicuci dan toskan.
2) Kunyit dan cili api ditumbuk sehingga lumat, kemudian masukkan bahan tumbuk tadi bersama santan ke dalam periuk.
3) Kemudian masukkan serai yang telah diketuk, seterusnya hidupkan dengan api yang sederhana, kacau perlahan-lahan (untuk mengelakkan santan pecah minyak) sehingga mendidih.
4) Kemudian masukkan ikan, daun kunyit, garam gula dan serbuk perasa secukupnya
5) Kacau lagi perlahan-lahan sehingga ikan masak dan kuah mendidih.
6) Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba.
0 comments: