IKAN
Resepi Ikan Siakap Masak Stim Lemon
Bahan-Bahan:
1 ekor ikan siakap
3 sb jus lemon
1 batang serai - dititik
Daun bawang
2 sb sos ikan
1 sb tepung jagung
1/2 biji tomato - dihiris nipis
1 biji cili merah - dihiris nipis
Bahan hiris halus:
2 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
Cara Penyediaan:
1) Bersihkan ikan dan kelar di kedua belah bahagian, letakkan ikan di dalam pinggan yang sesuai kemudian lumurkan ikan dengan sedikit garam dan taburkan dengan halia, bawang kecil dan bawang putih.
2) Perahkan jus lemon, anggaran 3 sudu besar di atas ikan. Masukkan serai, kemudian tuang sedikit air ke dalam pinggan bersama bancuhan tepung jagung dan sedikit gula. Sementara itu, boleh panaskan pengukus.
3) Tuang sos ikan dan kukus selama 15 minit, kemudian buka tudung pengukus dan taburkan tomato, cili merah, daun bawang dan sedikit hirisan lemon, kukus kembali selama 5 minit.
4) Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba
0 comments: