AYAM

Resepi Ayam Masak Taucu

9:19 PG mridzuanismail86 0 Comments


Bahan-bahan:

½ ekor ayam 
3 sb taucu 
1 sb air asam jawa
1 biji tomato – dipotong baji
2 biji bawang besar – dipotong bulat
1 biji timun – dipotong memanjang
1 biji cili merah – dihiris
5 – 6 biji cili padi
1 batang saderi - dihiris
1 sb asam jawa – dibancuh dengan air
1 sk gula
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
1 sb serbuk perasa (jika suka)
4 sb minyak masak

Bahan-bahan tumis:

1 biji bawang besar – dihiris
4 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris 

Cara Penyediaan:

1. Panaskan kuali masukkan minyak masak, tumiskan bawang besar, halia dan bawang putih.

2. Setelah naik bau, masukkan ayam dan gaul sehingga ayam sebati, seterusnya masukkan hirisan batang saderi dan gaul rata lagi dengan bahan tadi.

5. Perasakan dengan garam, gula, lada hitam, dan serbuk perasa, gaul  sehingga naik bau dan sebati.

6. Masukkan taucu (basuh dahulu untuk mengurangkan rasa masin), tuangkan air asam jawa dan kemudian tutup periuk. Biarkan ia mereneh (dengan api kecil) seketika sehingga ayam tadi benar-benar masak dan rasanya sebati. 

7. Setelah kuah kering sedikit, masukkan timun, bawang besar yang dipotong bulat, cili merah, cili padi, dan hirisan batang saderi. Kacau rata sehingga semuanya masak.


8. Angkat dan sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih.

Selamat Mencuba

0 comments:

Like Us On Facebook