NASI
Resepi Nasi Ayam Istimewa
Bahan Taburan (Minyak+Kicap):
1 ulas bawang besar – dihiris halus
3 ulas bawang putih – dihiris halus
2 sb minyak bijan
Kicap cair
Gula
Serbuk perasa (jika suka)
Cara Penyediaan:
1) Goreng bawang besar dan bawang putih potong halus sampai garing
keemasan.
2) asingkan minyak dan bawang
3) Campurkan minyak bawang 5 sudu besar dengan minyak bijan 2 sudu
besar secukup rasa, biakan di dalam mangkuk, masukkan kicap cair, gula, sedikit
serbuk perasa dan kacau sebati.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam – (tidak perlu potong) dibersihkan dan toskan
Bawang putih – dikisar halus
Halia – dikisar halus
Serbuk perasa (jika suka)
Minyak bijan
Minyak masak secukupnya
Bawang goreng
Kicap
Cara Penyediaan Ayam:
1) Rebuskan seekor ayam ke dalam air mendidih, masukkan bawang putih
dan halia yang telah dikisar halus.
2) Setelah ayam masak, angkat
dan toskan, simpan air rebusan (digunakan untuk memasak nasi).
3) Gaulkan ayam bersama campuran kicap cair, garam, gula dan perapkan
dalam masa ½ jam.
4) Kemudian, panaskan kuali masukkan minyak masak penuh (kuantiti untuk
goring seekor ayam), kemudian sederhanakan api supaya bahagian dada masak (bahagian
dada pling lambat masak).
5) Setelah siap goreng ayam potong dan taburkan bawang goreng , daun
bawang, kicap campuran dan minyak bawang
dan bijan ke atas ayam.
Bahan Nasi:
5 cawan beras
2 sb minyak masak
2 sb minyak sapi
1 ulas bawang besar – dikisar
3 ulas bawang putih – dikisar
1 inci halia – dikisar
1 batang serai – dikisar
1 kiub ayam
Cara Penyediaan Nasi:
1) Cuci beras dan rendamkan besar ke dalam air selama 15 minit, toskan.
2) Masukkan minyak masak dan minyak sapi ke dalam periuk nasi (rice
cooker), tumiskan bahan kisar.
3) Masukkan beras, air rebusan ayam 5 ½ cawan, tumisan bahan di atas, kiub ayam , garam dan
gula secukup rasa.
4) Biarkan nasi masak.
Bahan Sup:
1) Gunakan air rebusan ayam, masukkan bawang goreng yang dah diasingkan
dari minyak bawang, lada sulah, garam, gula, kiub ayam sesedap rasa, daun sup
Bahan Sambal Nasi Ayam:
10 biji lada besar merah – dikisar
3 biji cili api – dikisar
2 inci halia – dikisar
Limau kasturi
2 sb sos cili
Cara Penyediaan
1) Kisar lada besar merah, cili api, halia, masukkan garam, gula, air
limau,sedikit sos cili.
2) Masukkan bahan kisar ke dalam kuali, masak dengan api sederhana
sehingga mendidih.
Selamat Mencuba
0 comments: