KERABU,

Resepi Nasi Kerabu Kelantan

8:52 PG mridzuanismail86 0 Comments

gambar hiasan
Bahan-Bahan:

A. Nasi

4 pot Beras
Air
4 helai daun limau purut
1/2 sk pewarna biru

Cara Penyediaan:

1. Masak nasi ikut sukatan macam biasa.

2. Masukkan daun limau purut dan pewarna biru.

B. Sambal tumis

3 biji bawang besar - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
2 batang serai - dikisar
2 senduk cili - dikisar
1 batang serai
1 kotak santan
3 asam keping
Garam
Gula
Gula merah / gula melaka

Cara Penyediaan:

1. Panaskan minyak masak, tumis bahan kisar bersama serai sehingga terbit minyak.

2. Masukkan cili kisar dan masak sehingga cili garing. Masukkan asam keping dan biarkan sekejap.

3. Masukkan garam, gula dan gula merah dan biarkan sebati.

4. Masukkan santan dan kacau sehingga santan dan sambal mesra.

5. Kacau sambal perlahan-lahan dan masak sehingga sedikit pekat.

C. Sambal Kelapa

Isi ikan direbus (1 ekor ikan kembung)
Kelapa parut - digoreng tanpa minyak sehingga garing
1 biji bawang besar
2 batang serai
Garam
Gula

Cara Penyediaan:

1. Kisar isi ikan yang siap direbus bersama bawang dan serai.

2. Bahan kisar tadi dicampurkan di atas kelapa goreng dan digaul rata.

3. Masukkan garam dan gula dan digaul rata.

D. Sambal cili

Cili padi
Garam
Gula
1 biji air perahan limau nipis

Cara Penyediaan:

1. Kisar/tumbuk cili padi.
2. Campurkan gula, garam dan perahan limau dan dikacau sebati.

E. Lauk nasi kerabu

Ayam / Ikan goreng kunyit
Daging bakar - dihiris nipis
Telur masin - direbus
Sayuran (kubis, carrot, taugeh, salad)
Solok Lada

Cara Hidangan:


- Hidangkan nasi kerabu bersama sambal tumis, sambal kelapa, sambal cili dan lauk pauk seperti telur masin, solok lada, ayam goreng kunyit, daging bakar dan sayuran. Nasi Kerabu sedap dimakan dengan mengaulkan kesemua sambal dan lauk.

0 comments:

Like Us On Facebook