KERABU,
Resepi Nasi Kerabu Kelantan
gambar hiasan |
Bahan-Bahan:
A. Nasi
4 pot Beras
Air
4 helai daun limau purut
1/2 sk pewarna biru
Cara Penyediaan:
1. Masak nasi ikut sukatan macam biasa.
2. Masukkan daun limau purut dan pewarna biru.
B. Sambal tumis
3 biji bawang besar - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
2 batang serai - dikisar
2 senduk cili - dikisar
1 batang serai
1 kotak santan
3 asam keping
Garam
Gula
Gula merah / gula melaka
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak masak, tumis bahan kisar bersama serai
sehingga terbit minyak.
2. Masukkan cili kisar dan masak sehingga cili garing.
Masukkan asam keping dan biarkan sekejap.
3. Masukkan garam, gula dan gula merah dan biarkan sebati.
4. Masukkan santan dan kacau sehingga santan dan sambal
mesra.
5. Kacau sambal perlahan-lahan dan masak sehingga sedikit
pekat.
C. Sambal Kelapa
Isi ikan direbus (1 ekor ikan kembung)
Kelapa parut - digoreng tanpa minyak sehingga garing
1 biji bawang besar
2 batang serai
Garam
Gula
Cara Penyediaan:
1. Kisar isi ikan yang siap direbus bersama bawang dan
serai.
2. Bahan kisar tadi dicampurkan di atas kelapa goreng dan
digaul rata.
3. Masukkan garam dan gula dan digaul rata.
D. Sambal cili
Cili padi
Garam
Gula
1 biji air perahan limau nipis
Cara Penyediaan:
1. Kisar/tumbuk cili padi.
2. Campurkan gula, garam dan perahan limau dan dikacau
sebati.
E. Lauk nasi kerabu
Ayam / Ikan goreng kunyit
Daging bakar - dihiris nipis
Telur masin - direbus
Sayuran (kubis, carrot, taugeh, salad)
Solok Lada
Cara Hidangan:
- Hidangkan nasi kerabu bersama sambal tumis, sambal kelapa,
sambal cili dan lauk pauk seperti telur masin, solok lada, ayam goreng kunyit,
daging bakar dan sayuran. Nasi Kerabu sedap dimakan dengan mengaulkan kesemua
sambal dan lauk.
0 comments: