LAKSA
Resepi Asam Laksa Cina
Bahan Utama:
1 bungkus laksa beras - direbus sehingga lembut dan toskan
3 kg ikan kembong
1 tin kecil sardin
Bahan Kisar:
4 inci belacan melaka warna merah
4 labu bawang besar
1 jari telunjuk kunyit hidup
20 biji cili padi
1 ibu jari lengkuas
Bahan-bahan lain:
4 tangkai daun kesum
20 keping asam keping
4 bunga kantan - dibelah dua
6 batang serai - titik
1 senduk cili kisar
Segengam asam jawa
1 biji nenas masak - dikisar dan dimasukkan ke dalam kuah
Bahan Hiasan:
Timun - dihiris
Daun pudina - dihiris
Bawang besar - dihiris
Cili merah - dihiris
Cili padi - dihiris
Daun salad - dihiris
Bunga kantan - dihiris
Daun pudina - dihiris
Cara Penyediaan:
1) 3 kg ikan dicuci bersih dan direbus, angkat dan disiang diambil isinya. Tapis air rebusan diguna untnk buat kuah. Kemudian masukkan kesemua bahan kisar dan bahan bahan lain termasuk ikan sardin yang dilenyet. Masak dengan api perlahan. Perasakan dengan gula dan garam.
2) Siap dan dihidangkan bersama laksa dan letakkan bahan hiasan.
Selamat Mencuba
0 comments: