LAKSA

Resepi Laksa Kedah

3:14 PTG mridzuanismail86 0 Comments


Bahan-Bahan:
2 bungkus laksa (kering) – direbus sehingga lembut
10 ekor ikan kembung
10 ekor ikan selayang / ikan sardin
20 keping asam gelugor
30 biji bebola ikan - dibelah dua
1 ikat daun kesom
3 kuntum bunga kantan
Garam
Perasa

Bahan Kisar (A):

2 biji bawang besar
3 inci belacan bakar
4 sudu makan cili kering kisar

Bahan Ulam:

1 ikat daun selom - di hiris
1 biji timun - dihiris kecil memanjang
Daun salad - dihiris
10 biji cili api - dipotong bulat
1 biji bawang besar - dimayang nipis
Telur – direbus dan dibelah dua
Limau Kasturi - dibelah dua

Cara Penyediaan:

1) Semua Ikan dibuang kepala dan ekor, dibersihkan, kemudian masukkan ikan ke dalam periuk, masukkan air sehingga paras untuk menenggelamkan ikan sahaja, kemudian masukkan 10 keping asam gelugor dan rebus ikan hingga mendidih dan ikan masak. Sejukkan.

2) Asingkan isi ikan dan tulang. Isi ikan dimasukkan ke dalam mesin pengisar, kemudian masukkan air hingga 3/4 penuh. Kisarkan sehingga halus.

3) Tapiskan air rebusan ikan tadi (simpan tulang ikan), masukkan ke dalam periuk, kemudian masukkan ikan kisar ke dalam periuk yang sama.

4) Masukkan tulang ikan rebus dan air sehingga 3/4 penuh ke dalam mesin pengisar, kemudian kisarkan sehingga halus, tapiskan air tulang yang dikisar tadi, tulang ikan dibuang dan air tulang ikan dimasukkan ke dalam periuk tadi.

5) Masukkan semua bahan kisar (A) ke dalam periuk, kemudian tambahkan air sebanyak 3/4 penuh pengisar ke dalam periuk.

6) Masukkan 8 keping asam gelugor (tambah sekiranya tidak mencukupi), seterusnya masak sehingga mendidih.

7) Masukkan daun kesom, bunga kantan dan fishball, kemudian masak lagi mendidih, masukkan garam dan bahan perasa secukupnya. Kacau rata.

8) Siap dan sedia untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba

0 comments:

Like Us On Facebook