TOM YAM
Resepi Tom Yam Putih Campur
Bahan-Bahan:
1/2 ekor ayam saiz kecil – dicincang kasar
5 batang serai - dititik
3 biji bawang besar - dipotong 8
3 ulas bawang putih - diketuk
11/2 inci lengkuas - diketuk
Cili padi - dititik
Jus limau nipis secukup rasa
5 helai daun limau purut - dicarik
1 liter air rebusan ayam
Sedikit sotong basah
Sedikit udang basah
2 paket cendawan tiram – disiat
1 paket putik jagung – dipotong
1 batang lobak merah – dipotong
1 genggam brokoli – dipotong
1 genggam bunga kobis – dipotong
2 biji tomato saiz besar – potong baji
Sedikit daun ketumbar – dihiris
Garam dan gula secukupnya
Serbuk perasa (jika suka)
Cara Penyediaan:
1. Rebus ayam bersama bawang besar, bawang putih, cili api, serai, lengkuas bersama air rebusan ayam secukupnya.
2. Apabila kuah mendidih dan ayam mulai empuk, tambahkan dengan sotong dan udang. Masukkan daun limau purut dan jus limau nipis secukupnya.
3. Masukkan brokoli, putik jagung, lobak dan kubis bunga.
4. Apabila sayuran agak layu masukkan cendawan tiram dan tomato.
5. Masukkan garam, serbuk perasa dan gula secukup rasa.
6. Biarkan seketika di atas api bolehlah dihidangkan panas-panas bersama hirisan daun ketumbar.
Selamat Mencuba
0 comments: