LAKSA
Bahan-bahan:
Resepi Laksa Penang | Mudah dan sedap
![]() |
gambar hiasan |
Bahan-bahan:
1 kg ikan kembung - bersihkan dan toskan air
15 ulas bawang merah
10 tangkai cili kering (nak lebih pedas boleh tambah)
6 biji cili api
1 sk belacan
5 keping asam keping
Air secukupnya
4 tangkai daun kesum
1 tangkai bunga kantan – dibelah dua
2 sb otak udang (petis)
Garam
15 ulas bawang merah
10 tangkai cili kering (nak lebih pedas boleh tambah)
6 biji cili api
1 sk belacan
5 keping asam keping
Air secukupnya
4 tangkai daun kesum
1 tangkai bunga kantan – dibelah dua
2 sb otak udang (petis)
Garam
Gula
Serbuk perasa (jika suka)
Bahan-bahan lain:
Laksa beras 1 kg
5 biji telur rebus – dibelah dua
Hirisan salad - hiris halus
Bawang besar - hiris halus
Cili api - potong kecil
Limau kasturi - belah dua
Daun pudina (optional)
Timun - hiris halus memanjang
5 biji telur rebus – dibelah dua
Hirisan salad - hiris halus
Bawang besar - hiris halus
Cili api - potong kecil
Limau kasturi - belah dua
Daun pudina (optional)
Timun - hiris halus memanjang
Cara Penyediaan:
1. Rendam
laksa selama 1 jam, kemudian rebus sehingga lembut dan toskan (nak lebih cepat rebus di dalam "rice cooker").
2. Untuk
kuah, rebus ikan kembung sehingga lembut, tapiskan air rebusan (simpan air rebusan ini) dan asingkan isi ikan daripada tulang.
3. Kisar isi
ikan bersama bawang merah, cili kering, cili api dan sedikit air rebusan ikan.
4. Masukkan air rebusan ikan yang selebihnya dan bahan yang telah dikisar tadi ke dalam satu periuk, kemudian masukkan asam keping, belacan, daun
kesum, bunga kantan, otak udang (petis), garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kuah pekat.
5. Hidangkan
laksa penang bersama salad, telur rebus, limau kasturi, cili api, bawang merah, timun dan daun pudina (optional).
- Taburkan dengan bawang goreng dan juga
daun ketumbar supaya lebih sedap.
Selamat Mencuba
0 comments: