TELUR
Resepi Telur Masak Kurma
gambar hiasan |
Bahan-Bahan:
- 6
biji telur
- 2
1/2 sudu besar rempah kurma, bancuh dengan sedikit air
- 1
mangkuk santan pekat
- 1
mangkuk santan cair
- 1
batang karot
- 2
biji kentang
- 1
keping kecil asam keping
- 2
biji cili hijau atau merah
- 1
biji tomato - dibelah 4
- 1
biji bawang besar - dipotong 6
- 1
senduk minyak masak
- Daun
ketumbar (optional)
- Bawang
goreng (optional)
Bahan-bahan
rempah tumis:
- 1
batang kayu manis
- 2
kuntum bunga lawang
- 4
biji buah pelaga
Bahan-bahan
tumbuk kasar:
- 4
biji bawang merah
- 4
ulas bawang putih
- 1
inci halia
Cara
Penyediaan:
- Rebus telur sehinnga masak dan kupas kulitnya. Kelar sedikit di permukaan telur.
- Panaskan minyak di dalam periuk.
Tumis bahan-bahan rempah tumis dan bahan-bahan tumbuk kasar sehingga
kekuningan dan naik bau.
- Masukkan pes bancuhan rempah
kurma dan masak sehingga sedikit garing dan pecah minyak. Boleh tambah
sedikit air semasa dalam proses memasak rempah supaya tidak hangus.
- Masukkan pula santan cair, telur,
kentang, karot dan asam gelugor. Masak sehingga sayuran menjadi empuk dan
lembut.
- Setelah itu masukkan santan
pekat, cili, bawang besar dan tomato. Masak sehingga kuah mendidih dan
pekat mengikut tahap selera anda. Jika terlalu pekat boleh tambahkan
sedikit air.
0 comments: