TELUR

Resepi Telur Masak Kurma

4:32 PTG mridzuanismail86 0 Comments


gambar hiasan



Bahan-Bahan:

  • 6 biji telur
  • 2 1/2 sudu besar rempah kurma, bancuh dengan sedikit air
  • 1 mangkuk santan pekat
  • 1 mangkuk santan cair
  • 1 batang karot
  • 2 biji kentang
  • 1 keping kecil asam keping
  • 2 biji cili hijau atau merah
  • 1 biji tomato - dibelah 4
  • 1 biji bawang besar - dipotong 6
  • 1 senduk minyak masak
  • Daun ketumbar (optional)
  • Bawang goreng (optional)

Bahan-bahan rempah tumis:

  • 1 batang kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 biji buah pelaga

Bahan-bahan tumbuk kasar:

  • 4 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

Cara Penyediaan:


  1. Rebus telur sehinnga masak dan kupas kulitnya. Kelar sedikit di permukaan telur.
  2. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan rempah tumis dan bahan-bahan tumbuk kasar sehingga kekuningan dan naik bau.
  3. Masukkan pes bancuhan rempah kurma dan masak sehingga sedikit garing dan pecah minyak. Boleh tambah sedikit air semasa dalam proses memasak rempah supaya tidak hangus.
  4. Masukkan pula santan cair, telur, kentang, karot dan asam gelugor. Masak sehingga sayuran menjadi empuk dan lembut.
  5. Setelah itu masukkan santan pekat, cili, bawang besar dan tomato. Masak sehingga kuah mendidih dan pekat mengikut tahap selera anda. Jika terlalu pekat boleh tambahkan sedikit air.

0 comments:

Like Us On Facebook