LAKSA
Resepi Laksa Kuah Lemak
![]() |
gambar hiasan |
Bahan-bahan:
1 paket laksa kering
Cara
Penyediaan:
1. Basuhkan laksa, letak ke dalam periuk dan isikan
air sehingga tenggelam laksa (rebus sehingga laksa menjadi lembut).
2. Bila laksa sudah lembut, angkat dan toskan air.
Bahan
Kuah:
1 kg ikan
selayang/sardin - rebus ambik isi dan kisar
1/2 kg
santan pekat
1 gelas
air
Bahan kisar:
10 ulas
bawang merah
2 ulas
bawang putih
1 inci
halia
2 btg
serai - diketuk
1 sk
serbuk lada hitam
3 keping
asam keping
Garam
Gula
secukup rasa
Cara Penyediaan:
1. Satukan
semua bahan di atas dan masak di atas dapur sehingga mendidih dan masak.
2.
Masukkan garam dan gula, kemudian sesuaikan rasa dan kepekatan, boleh tutup api
dan angkat.
Bahan Sambal:
3 biji cili api (boleh tambah kalau nak banyak)
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit cuka
Cara Penyediaan:
1. Tumbuk cili api, kemudian campurkan kesemua bahan-bahan. (kesemua bahan juga boleh dikisar).
Bahan
Ulam:
Kacang
panjang
Daun
kesum
Timun
batang
Bawang
besar
Bunga
kantan
Kubis
Cara Penyediaan:
1. Basuh
semua ulam-ulaman, hiriskan kecil-kecil dan halus.
0 comments: