MAKANAN LAUT,
Ketam Masak Telur Masin
Gambar Hiasan |
4 ekor ketam..
3 biji bawang kecik dicincang (kalau tak nak pon takper)
7 biji bawang putih dicincang (ni kalau lebih lagi sedap)
7 biji cili padi (dipotong kecil) kalau nak pedas boleh tambah lagi
1 tin susu cair
Tepung jagung
Daun kari lebih kurang setangkai
5 biji telur masin
Lada sulah/garam/gula
Ok first sekali rebus telur masin.. Sementara telur tu rebus boleh goreng ketam dulu..
Bersihkan ketam potong kepada dua bahagian..Kemudian lumurkan ketam dengan tepung jagung, lada sulah dan garam..
Dah lumur tu goreng hingga kekuningan, angkat dan toskan..
Telur masin yang dah masak tu asingkan kuning telur dan lenyek2 kan dia sampai hancur..
Putih telur ambik dalam sebiji dan lenyekkan sampai hancur..
Ok ketam pon dah masak, telur kuning/putih pon dah hancur..
Panaskan kuali masukkan butter dalam 3 sudu besar..
Kemudian masukkan bawang putih, bawang kecil..kacau sampai naik wangi..
Kemudian masukkan daun kari dan cili padi..
Lepastu masukkan telur kuning yang dihancurkan tadi..
Dan sedikit telur putih..kacau sekita..
Then masukkan susu cair..letak dalam 5 6 sudu besar..
Lepas tu masukkan lada sulah, garam dan gula.. (garam jangan banyak sangat sebab dah ada telur putih masin) kacau sekata sampai berbuih..
Last sekali masukkan ketam yang telah digoreng tadi..kacau bagi semua rata dan siap untuk dihidang!
Nak ratah macam tu pon boleh nak makan dengan nasi pon boleh.. ^_^
Selamat mencuba!
sumber kathyjem
0 comments: