SAMBAL
Hidangan untuk 4-5 orang makan
Bahan-bahan Untuk Dikisar:
Bawang merah - 10 biji
Bawang Putih - 5 biji
Ikan Bilis setengah cawan (direndam dahulu)
Cili padi/ cili kering 15 tangkai (ikut kesesuaian)
Serai - 1/2 inci
Lengkuas - 1/2 inci
Bahan-bahan Untuk Dihiris/ Potong :
Kentang - 5 biji (potong dadu sederhana besar)
Tauhu basah 3 keping (potong dadu)
Tempe 5 keping (dihiris nipis dan kecil)
Fucuk (tauhu kering) - 3 keping (digunting bentuk segi dan direndam)
Soo Hoon sebungkus kecil (digunting dan direndam)
Ikan Bilis sederhana besar (digoreng sehingga kekuningan)
Bawang Besar - 2 biji (di hiris)
Bahan-Bahan lain :
Kicap lemak manis
Santan pekat 1 1/2 cawan
Asam jawa 1/4 cawan
Garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak Sambal Goreng Jawa Sebenar
1. Goreng terlebih dahulu kentang yang sudah dipotong nipis dan disejatkan airnya.Diikuti
goreng tempe, tauhu basah dan ikan bilis.
2. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan yang dikisar. Kacau sehingga naik
bau.Masukkan juga bawang besar yang sudah di hiris.
3. Masukkan bahan-bahan yang sudah digoreng dan dipotong tadi secara sedikit demi
sedikit.Kacau sekali lagi.
4. Masukkan pula fucuk dan soo hoon yang sudah direndam.
5. Masukkan kicap, asam jawa dan diikuti santan pekat. Letakkan garam, gula dan serbuk
perasa mengikut kesesuaian.
6. Kacau sekali lagi sehingga kering dan sedia untuk dihidang.
sumber cikmatahariku
Sambal Goreng Jawa
Gambar Hiasan |
Hidangan untuk 4-5 orang makan
Bahan-bahan Untuk Dikisar:
Bawang merah - 10 biji
Bawang Putih - 5 biji
Ikan Bilis setengah cawan (direndam dahulu)
Cili padi/ cili kering 15 tangkai (ikut kesesuaian)
Serai - 1/2 inci
Lengkuas - 1/2 inci
Bahan-bahan Untuk Dihiris/ Potong :
Kentang - 5 biji (potong dadu sederhana besar)
Tauhu basah 3 keping (potong dadu)
Tempe 5 keping (dihiris nipis dan kecil)
Fucuk (tauhu kering) - 3 keping (digunting bentuk segi dan direndam)
Soo Hoon sebungkus kecil (digunting dan direndam)
Ikan Bilis sederhana besar (digoreng sehingga kekuningan)
Bawang Besar - 2 biji (di hiris)
Bahan-Bahan lain :
Kicap lemak manis
Santan pekat 1 1/2 cawan
Asam jawa 1/4 cawan
Garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak Sambal Goreng Jawa Sebenar
1. Goreng terlebih dahulu kentang yang sudah dipotong nipis dan disejatkan airnya.Diikuti
goreng tempe, tauhu basah dan ikan bilis.
2. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan yang dikisar. Kacau sehingga naik
bau.Masukkan juga bawang besar yang sudah di hiris.
3. Masukkan bahan-bahan yang sudah digoreng dan dipotong tadi secara sedikit demi
sedikit.Kacau sekali lagi.
4. Masukkan pula fucuk dan soo hoon yang sudah direndam.
5. Masukkan kicap, asam jawa dan diikuti santan pekat. Letakkan garam, gula dan serbuk
perasa mengikut kesesuaian.
6. Kacau sekali lagi sehingga kering dan sedia untuk dihidang.
sumber cikmatahariku
0 comments: