MAKANAN LAUT,
Resepi Ketupat Sotong | Mudah dan Sedap
Bahan-bahan:
1kg sotong (sederhana besar) - bersihkan
4 keping gula melaka - potong kecil
10 helai daun pandan
1 cawan beras pulut
2 1/2 cawan santan pekat
Cungkil gigi
Sedikit garam
Cara Penyediaan:
1. Basuh dan rendamkan beras pulut selama 1/2 jam, kemudian bersihkan sotong dengan membuang tulang, mata dan segala kekotoran pada sotong tersebut, toskan air.
2. Toskan air rendaman beras pulut tadi kemudian sumbat 3/4 beras pulut tadi ke dalam bahagian badan sotong (jangan isikan beras pulut terlalu penuh sebab nanti sotong akan pecah apabila masak), kemudian cucuk dengan kemas menggunakan 2 batang pengcukil gigi secara bersilang bahagian kepala dan badan sotong tersebut.
3. Susun daun pandan di dalam periuk sebagai alas, kemudian susun semua sotong ke dalam periuk dan masukkan 2 1/2 cawan santan sehingga menenggelam semua bahagian sotong.
4. Tutup periuk dan rebus sotong.
5. Apabila sotong hampir masak atau santan dah semakin kurang, masukkan 4 keping gula melaka yang telah dipotong-potong kecil tadi (kalau tak suka manis boleh kurangkan).
6. Masak sehingga gula melaka cair dan kuah jadi pekat.
7. Siap dan sedia dihidangkan.
7. Siap dan sedia dihidangkan.
0 comments: