MAKANAN LAUT,

Resepi Cucur Udang | Rangup dan Sedap

4:54 PTG mridzuanismail86 0 Comments

gambar hiasan

Bahan-Bahan:
3 cawan tepung gandum

1 sk yis

2 cawan air suam 
1 biji telur
1 sk garam halus
Sedikit serbuk kunyit
Segenggam taugeh
10 helai daun kucai - potong memanjang
Lobak - disagat
1 biji cili merah - hiris nipis.


Cara Penyediaan:


1. Ayak tepung gandum dan campur semua bahan dan gaul sebati, kemudian perap 1/2 jam.

2. Panaskan senduk yang hendak di gunakan, kemudian letak adunan dalam senduk dan letak udang seekor, letak di dalam kuali yang berisi minyak (agak dah tak melekat di senduk keluarkan).

3. Goreng hingga garing dan toskan minyak.


Bahan Sos:
5 batang lada merah
6 biji cili padi
2 biji bawang putih
1/2 cawan sos cili
4 cawan air
Air asam jawa
Garam
Gula

Cara Penyediaan:
1. Kisar semua bahan, masak sehingga mendidih.

2. Bancuh tepung jagung bersama sedikit (ikut kepekatan yang anda suka).

3. Kacau sebat dan angkat, sedia dihidangkan bersama cucur udang.

Selamat Mencuba :)

0 comments:

Like Us On Facebook