MEE
Resepi Mee Udang Bebola Daging
Bahan-bahan:
Mee kuning secukupnya - dicelur
Telur - direbus dan dibelah dua
Tauhu - digoreng
Sawi - dicelur
Bawang goreng secukupnya
Minyak masak
Limau kasturi - dibelah dua
Bahan kuah:–
Sos cili secukupnya
Udang secukupnya
Bebola daging (meat ball / fish ball)
1 kiub pati ayam
1 kiub tom yam
1 genggam ikan bilis - digoreng dan dikisar halus
1 biji kentang - direbus dan ditumbuk
Garam dan gula secukupnya
Bahan kisar:–
1 batang serai
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 genggam udang kering - rendam dulu
Cili kering - direbus
Sedikit halia
Sedikit belacan
Cara Penyediaan:
1. Panaskan kuali masukkan minyak, tumis bahan yang dikisar sehingga garing dan wangi.
2. Masukkan sos cili, gula, garam, ikan bilis digoreng, kiub ayam dan kiub tom yam. Kacau sebati.
3. Masukkan kentang yang ditumbuk dan air secukupnya. Jika kuah terlalu pekat, tambah air mengikut cita rasa.
4. Masukkan meat ball dan renihkan kuah hingga mendidih.
5. Bila sudah mendidih, masukkan udang. Bila rasa semua dah masak, tutup api.
6. Siap dan sedia untuk dihidang.
Selamat Mencuba
0 comments: