MEE
Resepi Bihun Sup Siam | Mudah dan Sedap
Bahan-bahan:
- 1 bungkus bihun - dicelur
- Sedikit sawi - dicelur
- Sedikit kubis - dihiris halus
- Sedikit taugeh
- Sedikit daun sup - dihiris
- Limau nipis
- Sedikit kacang tanah (digoreng tanpa minyak, dibuang kulit dan ditumbuk kasar)
- Bawang goreng secukupnya
- Sambal kicap secukupnya
- Bahan sup:-
- 1 kg ayam (direbus dengan 2 liter air hingga empuk dan air rebusan disimpan)
- 1 1/2 biji bawang besar - dikisar
- 5 ulas bawang putih - dikisar
- 2 inci halia - dikisar
- 1 batang serai - dititik
- 1 sup bunjut
- 1/2 cawan sos ikan
- 1/2 cawan kicap manis
- Gula dan garam secukup rasa
- Sedikit minyak untuk menumis
Cara Penyediaan
1. Untuk menyediakan sup, panaskan kuali dan masukkan minyak
dan tumis bahan dikisar serta serai sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan sup bunjut dan air rebusan ayam. Biarkan
mendidih.
3. Tambahkan sos ikan, kicap, gula serta garam secukup rasa.
Jika kuah kelihatan sedikit, tambah sedikit lagi air. Biarkan mendidih.
Padamkan api.
4. Untuk menyediakan bihun celup, masukkan bihun, sawi, kubis,
tauge, daun sup, kacang tumbuk, bawang goreng serta isi ayam yang telah
dicarikkan ke dalam mangkuk.
5. Kemudian tuangkan kuah dengan secukupnya.
6. Taburkan emping cili, sambal kicap serta limau nipis. Sedia
untuk dinikmati.
Selamat Mencuba
0 comments: