MAKANAN LAUT

Resepi Ala Seafood Shellout | Mudah dan Sedap

3:15 PTG mridzuanismail86 0 Comments


Bahan-bahan:

4 ekor sotong (sederhana besar) - dicuci dan direbus 
2-3 ekor ketam bunga - dicuci dan direbus
5-6 ekor udang - dicuci dan direbus
2 biji bawang besar - dihiris halus
4 ulas bawang putih - dicincang halus
1 biji lemon 
1 biji brokoli
Garam
Gula

Bahan tumisan:


5 sb kicap lemak manis
3 sb cili kisar
1 sb rempah kari daging - bancuh dengan air jadikan pes


2 sb butter
3 sb sos tiram
3 sb sos BBQ (Kimbal)


Cara Penyediaan:

1) Rebus sotong, ketam dan udang, setelah masak angkat dan toskan, simpan air rebusan. Ketepikan.

2) Di dalam kuali, cairkan butter, kemudian tumiskan bawang putih hingga wangi, kemudian masukkan pes rempah kari dan cili kisar, masukkan sos BBQ.

3) Seterusnya, masukkan sedikit air rebusan bahan mentah tadi....tumis hingga pecah minyak

4) Masukkan makanan laut yang telah direbus tadi dan kacau sebati, (gunakan api besar, pastikan jangan sampai hangit pula, bila nampak makanan laut sudah hampir masak, sederhanakan api), kemudian kacau sehingga masak.

5) Kemudian perasakan dengan garam, sedikit air perahan lemon, kicap dan gula, akhir sekali masukkan sayuran brokoli. Kacau sebati.

6) Siap dan sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih dan boleh di hidangkan di atas meja secara "SHELLOUT".

Selamat Mencuba


0 comments:

Like Us On Facebook