MAKANAN LAUT
600 gm siput lala
3 ulas bawang putih - diblend / ditumbuk kasar
1 inci halia - diblend / ditumbuk kasar
1 labu bawang besar - dihiris
1 batang serai - diititik
5 - 7 biji cili padi hijau - dipatahkan
1 biji tomato - dipotong kiub
2 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap pedas
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa - sekiranya perlu
Daun bawang/Daun saderi/Batang saderi
Minyak secukupnya untuk menumis.
Cara-caranya:
1. Siput lala direndam di dalam air seketika. Kemudian basuh sehingga tiada pasir. Toskan.
2. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Masukkan serai, diikuti dengan bawang putih dan halia. Tumis sehingga wangi dan naik bau.
3. Kemudian masukkan hirisan bawang besar dan cili padi. Goreng sehingga bawang layu.
4. Masukkan cili kering kisar dan masak sehingga cili menjadi garing/terbit minyak. Kemudian masukkan 1/2 cawan air, diikuti dengan sos cili, sos tiram, sos ikan, kicap pedas, tomato, gula dan sedikit garam. Kacau rata dan tunggu sehingga kuah mendidih.
5. Selepas itu masukkan lala dan kacau rata. Tutup seketika dengan tudung periuk. Bila telah mendidih, kaupbalikkan lala supaya masak serata.
6. Tutup api dan masukkan daun bawang/daun saderi/batang saderi. Gaul rata.
7. Bolehlah dihidangkan bersama nasi panas.
Lala Masak Pedas
Bahan-bahannya:
600 gm siput lala
3 ulas bawang putih - diblend / ditumbuk kasar
1 inci halia - diblend / ditumbuk kasar
1 labu bawang besar - dihiris
1 batang serai - diititik
5 - 7 biji cili padi hijau - dipatahkan
1 biji tomato - dipotong kiub
2 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap pedas
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa - sekiranya perlu
Daun bawang/Daun saderi/Batang saderi
Minyak secukupnya untuk menumis.
Cara-caranya:
1. Siput lala direndam di dalam air seketika. Kemudian basuh sehingga tiada pasir. Toskan.
2. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Masukkan serai, diikuti dengan bawang putih dan halia. Tumis sehingga wangi dan naik bau.
3. Kemudian masukkan hirisan bawang besar dan cili padi. Goreng sehingga bawang layu.
4. Masukkan cili kering kisar dan masak sehingga cili menjadi garing/terbit minyak. Kemudian masukkan 1/2 cawan air, diikuti dengan sos cili, sos tiram, sos ikan, kicap pedas, tomato, gula dan sedikit garam. Kacau rata dan tunggu sehingga kuah mendidih.
5. Selepas itu masukkan lala dan kacau rata. Tutup seketika dengan tudung periuk. Bila telah mendidih, kaupbalikkan lala supaya masak serata.
6. Tutup api dan masukkan daun bawang/daun saderi/batang saderi. Gaul rata.
7. Bolehlah dihidangkan bersama nasi panas.
sumber : sajiandapurbonda
0 comments: