MAKANAN LAUT

Resepi Ketam 3 Rasa | Mudah dan Sedap

3:02 PTG mridzuanismail86 0 Comments


Bahan-bahan:
5 ekor ketam - dibersihkan dan dipotong 2

Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
4 sb cili kering - dikisar 
3 ulas bawang putih - dicincang halus
4 tangkai cili padi - dihiris
1 bj bawang besar - didadu
1 tangkai lada merah - dihiris
3 helai daun limau purut - dihiris halus
1 batang serai - dihiris halus
1 biji buah tomato - didadu
2 sb sos cili
2 sb sos tiram
Garam dan gula secukupnya

Cara Penyediaan:
1. Ketam yang telah dibersihkan tadi diperap dengan serbuk kunyit dan garam, kemudian digoreng sehingga garing keperangan dan ketepikan.


2. Panaskan kuali tumiskan bawang putih dan serai hingga wangi dan keperangan.

3. Masukkan cili kering kisar, daun limau dan tumis hingga garing.

4. Masukkan bahan lain dan jika terlalu pekat, tambah sedikit air.

5. Setelah mendidih, tuangkan sos ke atas ketam yang telah digoreng tadi.

Selamat Mencuba

0 comments:

Like Us On Facebook