LAKSA
Resepi Laksa Johor
Bahan A:
1kg ikan kembung/tenggiri
100g udang
Isi/Tulang ikan kurau
4 keping Asam Keping
1 paket spagheti
Garam
Minyak zaitun
Cara Penyediaan:
1. Rebus ikan, udang dengan kulit dan isi ikan kurau dengan asam keping.
2. Kemudian asingkan isi ikan dengan tulang.
3. Kisar isi ikan, udang yang telah dibuang kulit terlebih dulu bersama air rebusan
4. Kisar tulang dan kepala ikan bersama air rebusan dan tapis airnya.
5. Campurkan bahan-bahan langkah 3 dan 4 ke dalam 1 bekas.
6. Rebuskan spagheti bersama sedikit minyak zaitun, sedikit garam dan toskan.
Bahan B:
9 ulas bawang merah - dikisar
1 genggam cili kering (direbus dan toskan) - dikisar
1 inci halia - dikisar
1 inci lengkuas - dikisar
1 inci kunyit - dikisar
2 cm belacan (bakar) - dikisar
1 paket kecil serbuk kari - dibancuh bersama jadikan pes
Santan pekat
Kerisik
3 keping asam keping
2 batang serai - diketuk
Daun kesum
1 tangkai daun kari
Garam dan gula
Serbuk perasa (jika suka)
Minyak masak
Cara Penyediaan:
1. Kisarkan bawang merah, cili kering, halia, lengkuas, kunyit dan belacan, ketepikan.
2. Panaskan kuali masukkan minyak masak, tumiskan serai, daun kesum dan daun kari sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan bahan yang telah dikisar tadi bersama pes serbuk kari.
4. Masak sehingga pecah minyak.
5. Masukkan Bahan A yang telah dikisar, santan, kerisik dan asam keping.
6. Masukkan garam, serbuk perasa dan gula secukup rasa.
7. Masukkan air jika kuah terlalu pekat
Bahan hiasan:
Taugeh
Bawang merah - dihiris halus
Timun - dihiris halus
Limau kasturi - dibelah dua
Sambal belacan
Daun selasih
*Hidangkan laksa bersama bahan-bahan hiasan
Selamat Mencuba
0 comments: