AYAM
Resepi Kebab Ayam Creamy
Bahan-bahan:
1 kg isi ayam tanpa tulang (bahagian dada) - dipotong dadu
2 sb mentega
Lidi sate - yang di rendam dahulu
Bahan rempah perapan:-
1/4 biji bawang besar - dicincang
6 ulas bawang putih - dicincang
1 - 1.5 inch halia - dicincang
4 helai bunga saffroon - diramas dengan jari
1 sk serbuk jintan
1 sk serbuk lada hitam
1/2 sk buah pelaga
1/4 sk serbuk kayu manis
1/2 sk serbuk cili atau cili kisar
1 sbr biji halba
1 sb mentega
1 sb tairu biasa
1 kotak kecil whipping cream - 200ml
1/4 cawan jus limau
Garam secukup rasa
Cara Penyediaan:
1) Bahan-bahan rempahnya dikisar, kisarkan bawang dan halia dalam masa 1 min, kemudian letakkan rempah serbuk kering 30 saat dan kemudian bahan-bahan yang basah dikisar dalam 30 saat.
2) Kemudian ambil daging ayam, letakan di dalam mangkuk besar gaulkan bersama-sam rempah-rempah yang telah dikisar tadi supaya sebati. Perapnya, tutup dengan tuala lembab selama 2 atau 3 jam. Untuk rempahnya betul-betul meresap, simpan ke dalam peti sejuk untuk 4 jam atau sebaik-baiknya sehari.
3) Keluarkan daging dari peti sejuk, ambil ketulan ayam berempah dan cocok dengan lidi sate, sapu dengan mentega atau minyak ghee yang dicairkan.
4) Letak di dulang pembakar, panaskan oven dahulu, dalam suhu 200C. Letakkan ayam di dalam dan bakar selama 15 min, apabila jusnya mula keluar dan ia berwarna keemasan angkat dan sajikan bersama salad tairu timun, carrot dan tomato. Letakan perahan jus lemon.
Selamat mencuba..
0 comments: