AYAM
Resepi Ayam Masak Lemon Chinese Style
Bahan-bahan:
2 dada ayam - bersihkan dan toskan.
Bahan perap:
3 sb tepung jagung
1/2 sk garam
1/2 sk minyak bijan
Sedikit serbuk lada hitam
1 biji telur
Bahan salutan:
5 sudu besar tepung
5 sudu besar breadcrumbs
*Campurkan kedua bahan ini dan gaul sebati.
Bahan sos:
1 sudu besar sos plum
3 1/2 sb jus lemon
2 sb cuka
4 sb gula
2 sk tepung jagung
Minyak secukupnya
Cara Penyediaan:
1. Perap ayam dengan bahan perap selama 2 jam atau semalaman.
2. Salut dengan bahan salut dan goreng hingga garing dan kekuningan.
3. Potongkan ayam dan letak atas pinggan hidangan.
4. Campur semua bahan sos, didihkan hingga pekat.
5. Curah atas ayam tadi dan hidangkan.
Selamat Mencuba
0 comments: