AYAM

Resepi Ayam Panggang Madu

10:38 PG mridzuanismail86 0 Comments



Bahan-bahan:

1 ekor ayam  - dibersihkan dan dilumurkan dengan garam
30gm madu
1 sk serbuk kulit kayu manis
1 sk rerbuk ketumbar
Rempah Duan 'Rosemary'
Minyak Zaitun - untuk sapuan pada ayam

Bahan rebusan:-

1 batang kulit ayu manis
1 kuntum bunga lawang
Sayuran - lobak merah  dan daun saderi

Cara Penyediaan:

1) Rebuskan seekor ayam di dalam periuk yang sederhana, letakkan bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga lawang dan sayuran. 

2) Rebuskan ayam 3/4 masak dan dikeluarkan. 

3) Biarkan ayam sejuk dan sapukan dengan rempah serbuk kulit kayu manis, serbuk ketumbar, madu dan dedaun Rosemary. 

4) Panaskan oven, kemudian masukkan ayam ke dalam oven dengan suhu oven 140C 'Grilled' setting dan panggang selama 20 min. Air rebusan boleh dijadikan sup ayam. 

5) Letakan ayam ke atas dulang pembakar setiap 10 min di pusing supaya rata apabila dipanggang.

6) Apabila siap hidangkan bersama cili kisar, jus limau dan bawang putih yang ditumbuk.

Selamat mencuba..

0 comments:

Like Us On Facebook