AYAM
Resepi Ayam Bakar Pandan
Bahan Utama:
ekor ayam - dibersihakan dan dipotong mengikut kesesuaian anda
Bahan A:
1 labu bawang besar - dikisar halus
5 ulas bawang merah kecil - dikisar halus
3 ulas bawang putih - dikisar halus
1 inci halia - dikisar halus
5 helai daun pandan - dipotong pendek
Bahan B:
4 sb sos tiram
4 sb kicap manis
2 sb kicap masin
1 sk lada sulah
Minyak bijan secukupnya
Garam secukup rasa
Cara Penyediaan:
1) Gaul bahan A dan Bahan B bersama ayam, daun pandan (kegunaan untuk mendapatkan aroma pandan yang wangi), gaul sebati dan perap selama sejam.
2) Kemudian bakar di dalam oven selama 1 jam dengan suhu 220C.
3) Setelah siap bolehlah dihidangkan bersama air asam atau apa-apa jenis sos.
Selamat mencuba.
0 comments: