AYAM

Resepi Ayam Bakar Pandan

11:05 PG mridzuanismail86 0 Comments



Bahan Utama:

ekor ayam - dibersihakan dan dipotong mengikut kesesuaian anda

Bahan A:

1 labu bawang besar - dikisar halus
5 ulas bawang merah kecil - dikisar halus
3 ulas bawang putih - dikisar halus
1 inci halia - dikisar halus
5 helai daun pandan  - dipotong pendek 

Bahan B:

4 sb  sos tiram
4 sb kicap manis
2 sb kicap masin
1 sk lada sulah
Minyak bijan secukupnya 
Garam secukup rasa

Cara Penyediaan:

1) Gaul bahan A dan Bahan B bersama ayam, daun pandan (kegunaan untuk mendapatkan aroma pandan yang wangi), gaul sebati dan perap selama sejam.

2) Kemudian bakar di dalam oven selama 1 jam dengan suhu 220C.

3) Setelah siap bolehlah dihidangkan bersama air asam atau apa-apa jenis sos.

Selamat mencuba.

0 comments:

Like Us On Facebook