ROTI
Resepi Roti Sarang Lebah | Gebu dan Mudah
gambar hiasan |
Bahan-Bahan:
Bahan doh roti:
2 cawan tepung gandum.
1/2 sk serbuk yis
1/4 sk garam halus
1/2 sk baking powder
1 sb gula halus atau gula
kastor
1/4 cawan plain yogurt
1/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan air suam
Bahan hiasan:
1 biji kuning telur + 1
sudu kecil air - sapuan
Sedikit Sliced almond
1 sb bijan hitam
1 sb biji labu / biji bunga matahari
Cara Penyediaan:
- Campurkan tepung gandum, serbuk yis, baking powder, gula halus dan gaulkan sebati, kemudian masukkan garam.
- Tuang yoghurt, minyak dan air suam, kemudian kacau dan uli sehingga lembut dan sebati, kemudian uli selama 5 - 10 minit sehingga tidak melekat di tangan (memang adunan agak lembik tisak perlu tambahkan tepung).
- Rehatkan
doh sehingga kembang dua kali ganda, keluarkan doh dan tumbuk-tumbuk untuk keluarkan gelembung udara, seterusnya bahagikan doh kepada 12 atau 16 bahagian atau ikut
kesukaan anda. Bulatkan doh dan susun di atas baking tray, rehatkan doh
sehingga naik dua kali ganda, kemudian sapu bahagian atas dengan telur dan hiaskan
dengan bahan hiasan.
- Panaskan
oven kepada 160 darjah celcius, bakar selama lebih kurang 20-25 minit,
atau sehingga masak.
- Siap dans edia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba
0 comments: