ROTI

Resepi Roti Sarang Lebah | Gebu dan Mudah

11:46 PG mridzuanismail86 0 Comments

gambar hiasan


Bahan-Bahan:

Bahan doh roti:

2 cawan tepung gandum.
1/2 sk serbuk yis
1/4 sk garam halus
1/2 sk baking powder
1 sb gula halus atau gula kastor
1/4 cawan plain yogurt
1/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan air suam

Bahan hiasan:

1 biji kuning telur + 1 sudu kecil air - sapuan
Sedikit Sliced almond
1 sb bijan hitam
1 sb biji labu / biji bunga matahari


Cara Penyediaan:


  1. Campurkan tepung gandum, serbuk yis, baking powder, gula halus dan gaulkan sebati, kemudian masukkan garam.
  2. Tuang yoghurt, minyak dan air suam, kemudian kacau dan uli sehingga lembut dan sebati, kemudian uli selama 5 - 10 minit sehingga tidak melekat di tangan (memang adunan agak lembik tisak perlu tambahkan tepung).
  3. Rehatkan doh sehingga kembang dua kali ganda, keluarkan doh dan tumbuk-tumbuk untuk keluarkan      gelembung udara, seterusnya bahagikan doh kepada 12 atau 16 bahagian atau ikut kesukaan anda. Bulatkan doh dan susun di atas baking tray, rehatkan doh sehingga naik dua kali ganda, kemudian sapu bahagian atas dengan telur dan hiaskan dengan bahan hiasan.
  4. Panaskan oven kepada 160 darjah celcius, bakar selama lebih kurang 20-25 minit, atau sehingga masak. 
  5. Siap dans edia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba

0 comments:

Like Us On Facebook