DAGING
5 kg daging - dipotong
2 kg bawang besar - dikisar
200 gm rempah kari daging - bancuh dengan sedikit air
2 cawan cili kering kisar
2 sb lada hitam - ditumbuk halus
3 cawan kicap lemak
1/2 gula merah
Bahan-bahan tumis:-
1 kg bawang besar - dihiris nipis
3 labu bawang besar - dihiris nipis
3 inci halia - dimayang halus
4 rempah sekawan kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga
5 tangkai daun kari
Resepi Daging Masak Hitam
gambar hiasan |
Bahan-bahan
5 kg daging - dipotong
2 kg bawang besar - dikisar
200 gm rempah kari daging - bancuh dengan sedikit air
2 cawan cili kering kisar
2 sb lada hitam - ditumbuk halus
3 cawan kicap lemak
1/2 gula merah
Bahan-bahan tumis:-
1 kg bawang besar - dihiris nipis
3 labu bawang besar - dihiris nipis
3 inci halia - dimayang halus
4 rempah sekawan kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga
5 tangkai daun kari
Cara Penyediaan:
1) Panaskan kuali masukkan minyak masak, tumiskan 4 rempah sekawan sehingga naik bau.
2) Masukkan daun kari.
3) Masukkan bawang putih, bawang besar dan halia biar sampai layu dan kuning.
4) Masukkan bawang kisar masak sampai bawang layu dalam masa 5 minit.
5) Masukan cili kering kisar, biar sekejap dalam masa 3 - 4 minit sambil kacau.
6) Masukkan pes rempah kari, lada hitam dan gula merah masak sampai pecah minyak.
7) Bila sudah pecah minyak dan bau wangi masukkan daging.
8) Bila daging sudah tukar warna masukkan kicap dan sedikit air (dalam 2 cawan jangan banyak sebab daging akan keluar air).
9) Biarkan sampai daging empuk dan pekat
10) Siap dan sedia untuk dihidangkan.
2) Masukkan daun kari.
3) Masukkan bawang putih, bawang besar dan halia biar sampai layu dan kuning.
4) Masukkan bawang kisar masak sampai bawang layu dalam masa 5 minit.
5) Masukan cili kering kisar, biar sekejap dalam masa 3 - 4 minit sambil kacau.
6) Masukkan pes rempah kari, lada hitam dan gula merah masak sampai pecah minyak.
7) Bila sudah pecah minyak dan bau wangi masukkan daging.
8) Bila daging sudah tukar warna masukkan kicap dan sedikit air (dalam 2 cawan jangan banyak sebab daging akan keluar air).
9) Biarkan sampai daging empuk dan pekat
10) Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Pemilik resepi : Lulu Makhnun Mustapa
sumber : resepisedap@fb
0 comments: