IKAN
Cara-cara Penyediaan:
2) Sapukan ikan dengan kiub pati ayam bersama sedikit jus limau nipis.
3) Masukan serai ke dalam perut ikan.
4) Campurkan sos ikan, gula, jus limau nipis dan tuang ke atas ikan.
5) Taburkan bawang putih, cili padi dan halia ke atas ikan.
7) Angkat, hiaskan dengan bahan hiasan dan sedia untuk dihidangkan.
Resepi Siakap Stim Limau Thai | Mudah dan Sedap
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap (sederhana besar)
4 ulas bawang putih - dihiris halus
1 biji bawang Holland - dihiris halus
1 kiub pati ayam
5 biji cili padi - dihiris halus
2 inci halia - dihiris halus
2 batang serai - diketuk
3 sudu sos ikan
1 cawan jus limau nipis
1 sudu gula
4 ulas bawang putih - dihiris halus
1 biji bawang Holland - dihiris halus
1 kiub pati ayam
5 biji cili padi - dihiris halus
2 inci halia - dihiris halus
2 batang serai - diketuk
3 sudu sos ikan
1 cawan jus limau nipis
1 sudu gula
Bahan hiasan:-
Daun ketumbar - dihiris
Cili merah - dihiris
Daun bawang - dihiris
Limau nipis - belah dua
Cara-cara Penyediaan:
1) Bersihkan ikan, dikelar ikan supaya sos meresap.
2) Sapukan ikan dengan kiub pati ayam bersama sedikit jus limau nipis.
3) Masukan serai ke dalam perut ikan.
4) Campurkan sos ikan, gula, jus limau nipis dan tuang ke atas ikan.
5) Taburkan bawang putih, cili padi dan halia ke atas ikan.
6) Akhir sekali masukkan bawang Holland, kukus ikan sehingga masak.
7) Angkat, hiaskan dengan bahan hiasan dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba
0 comments: