AYAM
3 sb kicap cair
2 sk minyak bijan
1 sk lada serbuk hitam
Resepi Ayam Kukus Chinese | Mudah dan Sedap
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong(ikut citarasa anda)
2 inci halia - dihiris nipis
5 batang daun bawang - dihiris halusGaram secukup rasa
Bahan perapan ayam:-
Bahan perapan ayam:-
3 sb kicap cair
2 sk minyak bijan
1 sk lada serbuk hitam
Garam secukup rasa.
Cara Penyediaan:
1) Gaul semua bahan perapan ayam dan lumur pada ayam perap dalam masa 1 jam.
Cara Penyediaan:
1) Gaul semua bahan perapan ayam dan lumur pada ayam perap dalam masa 1 jam.
2) Panaskan periuk kukusan pada api besar, kemudian susun ayam atas dulang atau pinggan yang sesuai untuk diletakkan ke dalam periuk pengukus.
3) Taburkan halia dan daun bawang, dan kukus ayam sehingga empuk.
4) Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba
0 comments: