IKAN
*pes ini juga boleh digunakan untuk membakar sotong, udang, ketam dan lain-lain.
Bahan kisar:-
10 biji cili padi
Resepi Pes Ikan Bakar | Mudah dan Sedap
5 sb cili kering kisar
2 inci lengkuas
2 inci lengkuas
3 inci halia
5 batang serai
8 ulas bawang merah
1 labu bawang holland
1 sb udang kering
8 biji cili padi
3 biji cili merah
3 helai daun limau purut
1 keping asam keping
Cara Penyediaan:
1 keping asam keping
Cara Penyediaan:
1. Kisar halus semua bahan-bahan.
2. Panaskan kuali masukkan 2 senduk minyak masak, tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar tadi, kemudian masukkan cili kering kisar.
3. Masukkan garam gula, serbuk perasa dan asam keping, tumis sehingga pecah minyak.
4. Untuk membakar ikan, lumur pes tadi ke atas ikan, kemudian letakkan ke dalam aluminium foil, balutkan dengan kemas dan bakar atas dapur arang atau menggunakan kuali ajaib sehingga masak.
4. Untuk membakar ikan, lumur pes tadi ke atas ikan, kemudian letakkan ke dalam aluminium foil, balutkan dengan kemas dan bakar atas dapur arang atau menggunakan kuali ajaib sehingga masak.
*pes ini juga boleh digunakan untuk membakar sotong, udang, ketam dan lain-lain.
Resepi Sambal Air Asam
Bahan-bahan:
1 biji tomato - hiris
1 biji tomato - hiris
3 biji cilipadi - hiris
1 biji bawang besar - hiris
2 biji air limau nipis
Bahan kisar:-
10 biji cili padi
2 biji cili besar (merah)
2 biji bawang merah
2 sb pes asam jawa adabi
1 sk belacan
Garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan:
1. Masukkan bahan-bahan dan bahan kisar ke dalam satu mangkuk, kemudian gaul dengan sebati.
2. Perasakan dengan garam dan gula.
3. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba
1. Masukkan bahan-bahan dan bahan kisar ke dalam satu mangkuk, kemudian gaul dengan sebati.
2. Perasakan dengan garam dan gula.
3. Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba
0 comments: