TOM YAM
Resepi Tom Yam Thai
Bahan Pes Tom Yam:
7 ulas bawang merah
1/2 biji bawang
besar
3 biji cili merah
10 biji cili kering
1 inci lengkuas
3 batang serai
1 sudu besar udang
kering
4 helai daun limau
purut
1 inci belacan –
bakar
Air asam jawa
Gula dan garam
Cara Penyediaan:
- Kisar semua bahan di atas.
- Tumis semua bahan yang telah dikisar.
- Masukkan asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
Masak hingga menjadi pes tomyam.
Bahan Bahan Lain:
Ayam – potong kecil
Makanan laut
(udang, sotong, lala)
1 labu bawang
besar-di potong 6
5 ulas bawang
putih-di ketuk
1 inci lengkuas –
di ketuk
2 batang serai – di
ketuk
6 helai daun limau
purut
2 ketul kiub tomyam
1 sudu besar sos
ikan
2 biji buah tomato
– belah 6
2 biji limau nipis
6 biji cili padi-di
ketuk
3 sudu besar susu
cair (tak bubuh)
Garam
Daun ketumbar
Bahan Sayur Sayuran
Bunga kubis
Karot
Cendawan
Putik jagung
Cara Penyediaan Tom Yam:
- Rebus
ayam selama beberapa minit.
- Masukkan
bawang besar, bawang putih, serai, cili padi, daun limau purut dan
lengkuas.
- Masukkan
sotong dan udang (boleh masukkan makanan laut apa apa yang disukai).
Biarkan seketika.
- Bila
dah sebati mendidih, masukkan semua bahan sayur sayuran.
- Masukkan
pes tomyam yang dah dibuat di awal, sos ikan, perahan limau nipis dan
garam.
- Tutup
api dan masukkan susu cair dan daun ketumbar. Kacau sebentar dan siap
dihidangkan.
Selamat Mencuba
0 comments: