TOM YAM

Resepi Tom Yam Thai

4:38 PTG mridzuanismail86 0 Comments


Bahan Pes Tom Yam:

7 ulas bawang merah
1/2 biji bawang besar
3 biji cili merah
10 biji cili kering
1 inci lengkuas
3 batang serai
1 sudu besar udang kering
4 helai daun limau purut
1 inci belacan – bakar
Air asam jawa
Gula dan garam

Cara Penyediaan:

  1. Kisar semua bahan di atas.
  2. Tumis semua bahan yang telah dikisar.
  3. Masukkan asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Masak hingga menjadi pes tomyam.
Bahan Bahan Lain:

Ayam – potong kecil
Makanan laut (udang, sotong, lala)
1 labu bawang besar-di potong 6
5 ulas bawang putih-di ketuk
1 inci lengkuas – di ketuk
2 batang serai – di ketuk
6 helai daun limau purut
2 ketul kiub tomyam
1 sudu besar sos ikan
2 biji buah tomato – belah 6
2 biji limau nipis
6 biji cili padi-di ketuk
3 sudu besar susu cair (tak bubuh)
Garam
Daun ketumbar

Bahan Sayur Sayuran

Bunga kubis
Karot
Cendawan
Putik jagung

Cara Penyediaan Tom Yam:


  1. Rebus ayam selama beberapa minit.
  2. Masukkan bawang besar, bawang putih, serai, cili padi, daun limau purut dan lengkuas.
  3. Masukkan sotong dan udang (boleh masukkan makanan laut apa apa yang disukai). Biarkan seketika.
  4. Bila dah sebati mendidih, masukkan semua bahan sayur sayuran.
  5. Masukkan pes tomyam yang dah dibuat di awal, sos ikan, perahan limau nipis dan garam.
  6. Tutup api dan masukkan susu cair dan daun ketumbar. Kacau sebentar dan siap dihidangkan.
Selamat Mencuba

0 comments:

Like Us On Facebook