TELUR
Resepi Kari Telur | Mudah dan Sedap
![]() |
gambar hiasan |
Bahan-bahan:
Telur 4-6 biji - direbus dan digoreng
2 biji ubi kentang - dipotong baji
4 sb serbuk kari daging - dibancuh bersama air
1/2 cawan cantan
1 sk halba campur
1 batang daun kari
2 biji tomato - dipotong baji
2 biji cili besar - dibelah dua (optional)
Minyak masak
Garam
Serbuk perasa (jika suka)
4 ulas bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2 cm halia - dihiris
Cara Penyediaan:
1. Panaskan periuk dan masukkan 1 senduk minyak masak, tumiskan bahan-bahan yang telah
dihiris tadi dan halba campur sehingga kekuningan dan naik bau.
2. Kemudian masukkan bancuhan kari, tumis lagi sehingga pecah minyak dan masukkan ubi kentang untuk mempercepatkan ubi kentang empuk dan lembut.
3. Apabila kari sudah pecah minyak masukkan santan dan sedikit air ikut kepekatan kuah yang dikehendaki, kemudian masukkan tomato dan cili besar, kemudian masukkan telur.
4. Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk perasa, masak sehingga mendidih.
5. Siap dan sedia dihidangkan bersama nasi putih.
Selamat Mencuba
0 comments: