Kuih Muih
Resepi Apam Cheese | Gebu dan Sedap
![]() |
gambar hiasan |
Bahan-Bahan:
2 biji telur gred A / gred B
1 cawan gula
1 sk ovelete
1 cawan susu cair
2 keping cheddar cheese
2 cawan tepung kek / naik sendiri - diayak
2 sk vanilla
Cara Penyediaan:
1. Masak susu cair dan cheddar chese dengan api sederhana sehingga cheese larut. Ketepikan.
2 Pukul gula telur, ovelete dan esen vanila sehingga putih gebu.
3. Masukkan susu cair yang dimasak bersama cheese tadi. Baru masukkan tepung kek / naik sendiri, kemudian gaul rata.
4. Masukkan bahan ke dalam acuan / cup, seterusnya kukus dengan api sederhana dalam masa 8-9 minit. Pastikan air kukusan mendidih dahulu.
5. Angkat, biarkan sejuk seketika dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba.
0 comments: