SAMBAL
Resepi Sambal Ikan Bilis Bersama Petai
gambar hiasan |
Bahan-bahan:
1 mangkuk ikan bilis - kopek dan bersihkan
½ mangkuk isi petai - potong bersama kulit
1 biji bawang besar - dihiris
3 biji bawang merah - dikisar
4 biji bawang putih - dikisar
15 tangkai cili kering - direbus dan dikisar
½ cawan air asam jawa
Garam
Gula
Serbuk perasa (jika suka)
Minyak masak
Cara Penyediaan:
1. Cuci ikan bilis dan petai kemudian toskan berasingan.
2. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak dan goreng ikan bilis.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis.
4. Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga kuning.
5. Kemudian masukkan cili kering yang dikisar tadi.
6. Masukkan gula, garam dan air asam jawa dan gaul sehingga sebati.
7. Masukkan ikan bilis yang sudah digoreng tadi bersama petai
8. Gaul rata. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba
0 comments: