IKAN

Resepi Asam Pedas Ikan Pari

8:55 PG mridzuanismail86 0 Comments

Gambar hiasan

Bahan-bahan:

600 gram ikan pari 
12 batang bendi muda
1 biji tomato - belah 6
1 genggam daun kesom
1 kiub ikan bilis (optional)
1 senduk nasi penuh cili kisar
1/2 sk pes asam jawa
1/2 sk lada hitam biji - tumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar halus:-

6 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan, dibakar
3 biji cili merah, buang biji

Cara Penyediaan:
  1. Ikan pari dipotong ikut suka, cuci dan perap dengan jus limau nipis selama 10 minit, kemudian cuci bersih dan toskan. Bendi dicuci dan kerat sedikit pangkalnya (tak perlu dipotong sebab bendi jenis kontot). Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 4 camca besar). Tumis bahan2 kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar, kacau dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
  3. Masukkan pes asam jawa, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 600ml), biar mendidih. Masukkan ikan pari, bendi dan daun kesom, kacau dan masak hingga ikan masak dan bendi lembut. 
  4. Masukkan lada hitam, kiub ikan bilis, tomato, garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih, sayur dan telur dadar.

sumber : dapurtanpasempadan

0 comments:

Like Us On Facebook