DAGING

Resepi Daging Bakar Versi Kelantan

3:34 PTG mridzuanismail86 0 Comments



Bahan-bahan:
  • 1kg daging batang pinang
  • 5 tangkai cili kering - dikisar
  • 3 biji bawang besar - dikisar
  • 2 inci halia - dikisar
  • 1 inci kunyit - dikisar
  • 1 inci lengkuas - dikisar
  • 2 sudu makan jintan putih - dikisar
  • 1 sudu makan jintan manis - dikisar
  • 5 batang serai - dikisar
  • 2 1/2 sudu makan gula melaka  - dikisar
  • Garam secukup rasa

Cara Penyediaan:
1.Bersihkan daging dan keringkan menggunakan tisu.
2.Lumur garam pada daging secara rata diikuti bahan-bahan kisar. Perap selama 2 jam.
3.Bakar daging menggunakan arang hingga masak.
4.Setelah daging masak, hiris nipis dan nikmatinya mengikut cita rasa anda.

0 comments:

Like Us On Facebook