IKAN

Resepi Paprik Ikan Kembong

3:55 PTG mridzuanismail86 0 Comments



Bahan-bahan:

10 ekor ikan kembong size kecil - dibersihkan, dikelar 3, digaul dengan garam dan perasa serta digoreng hingga garing, disusun diatas pinggan dan diketepikan
4 biji bawang besar - dihiris halus
4 ulas bawang putih - dicincang halus
3 keping hirisan halia - dihiris halus
2 batang serai - dihiris halus
4 helai daun limau purut - dihiris halus
2 sudu makan pes cili maepranom
Sedikit air jika perlu - 3 sudu makan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Sedikit bahan perasa

Cara Penyediaan:

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar hingga kekuningan dan layu.
2. Masukkan serai, halia, dan pes maepranom, kacau hingga sebati dan naik bau.
3. Masukkan sedikit air, garam, gula, perasa dan daun limau purut. Kacau hingga sebati.
4. Angkat dan tuangkan ke atas ikan kembong goreng yang telah tersedia didalam pinggan.
5. Hiaskan dengan daun kemangi, sedia untuk dihidang.

Selamat Mencuba

0 comments:

Like Us On Facebook