MAKANAN LAUT

Resepi Ketam Masak Berlada | Mudah dan Sedap

3:16 PTG mridzuanismail86 0 Comments


Bahan-bahan:

1kg ketam bunga - bersihkan
Serbuk kunyit
Garam
Minyak masak

Bahan A:-

Cili kering (rendam dan kisar)
Bawang besar - dihiris
Bawang putih - dihiris 
1 inci halia - dihiris
1 batang serai - diketuk

Bahan B:-
 
2 sb sos tiram
3 sb sos cili
4 sb sos tomato
Garam
Gula

Cara Penyediaan:

1) Gaulkan ketam dengan serbuk kunyit dan garam. Kemudian gorengkan ketam. Ketepikan.

2) Dengan mengunakan minyak yang sama (minyak mengoreng ketam), tumis bahan A sehingga naik wangi. 

3) Masukan bahan B dan tumiskan sehingga pecah minyak. Masukan ketam yang telah digoreng tadi dan kacau rata.

4) Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba

0 comments:

Like Us On Facebook