ROTI
Resepi Murtabak Roti Cheese
gambar hiasan |
Bahan-Bahan:
12 keping roti (saya guna gardenia)
1 biji bawang besar - dipotong dadu
2 ulas bawang putih - dipotong halus
1 paket daging kisar (RAMLY)
1 biji cili merah - dipotong halus
3 1/2 sb rempah kurma
1 biji ubi kentang - dipotong dadu
5 biji telur
2 cawan susu segar
1/2 paket cheese mozarella
Sedikit minyak
Cara Penyediaan:
Penyediaan Inti –
1. Panaskan dalam 3 sudu besar minyak dan tumis bawang putih sehingga terbit bau, kemudian masukkan pula rempah kurma yang dibancuh bersama sedikit air, goreng sehingga garing.
2. Masukkan daging kisar ke dalam kuali dan kacau hingga air agak kering. Masukkan pula bawang besar, cili merah dan kentangdan kacau biar sebati.
3. Masukkan kiub ayam dan kacau lagi. Masukkan pula ada putih, kacau dan biar sampai kentang empuk dan daging agak kering. Angkat dan sejukkan.
Cara Penyediaan Murtabak –
1. Pukul telur bersama telur dan 1 sudu kecil garam sehingga sebati.
2. Celupkan 4 keping roti ke dalam campuran susu dan letakkan ke dalam loyang 4 segi yang telah di sapu dengan butter, seterusnya tuang bahan inti ke atas roti dan ratakan.
3. Ulang langkah 2 dengan roti menjadi lapisan terakhir dan tuangkan semua baki campuran susu dan telur diatas roti. Taburkan cheese sebanyak yang disukai diatas lapisan roti yang terakhir.
4. Bakar bahan dengan suhu kepanasan 220C selama 40 minit dan lapisan cheese garing kekuningan.
5. Sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba
0 comments: