IKAN
Bahan-bahan:
4 ekor ikan cencaru - siang, cuci bersih dan belah belakangnya
Sedikit garam
Sedikit kunyit
1 sudu besar gula pasir atau gula Melaka
Minyak untuk menumis dan mengoreng
Bahan-bahan kisar:
5 tangkai cili kering - dibuang biji dan direndam hingga lembut
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inci belacan bakar
1 inici halia
1 sudu besar jus asam jawa
1 batang serai
Cara Penyediaan:
1. Ikan cencaru, di siang tetapi jangan belah bahagian perut, belah bahagian belakang antara kedua-dua belah tulang. Gaulkan dengan garam dan kunyit ketepikan.
2. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar hingga harum. Perasakan dengan garam dan gula dan masak hingga sambal pekat dan kering. Angkat dan sejukkan.
3. Sumbatkan sambal dalam belakang ikan yang telah kita belah tadi. Sumbat di kedua-dua bahagian belahan.
4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan goreng ikan sehingga masak. Balikkan ikan supaya masak di kedua-dua bahagian ikan. Sedia di hidangkan.
Selamat Mencuba
Resepi Ikan Cencaru Sumbat
gambar hiasan |
Bahan-bahan:
4 ekor ikan cencaru - siang, cuci bersih dan belah belakangnya
Sedikit garam
Sedikit kunyit
1 sudu besar gula pasir atau gula Melaka
Minyak untuk menumis dan mengoreng
Bahan-bahan kisar:
5 tangkai cili kering - dibuang biji dan direndam hingga lembut
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inci belacan bakar
1 inici halia
1 sudu besar jus asam jawa
1 batang serai
Cara Penyediaan:
1. Ikan cencaru, di siang tetapi jangan belah bahagian perut, belah bahagian belakang antara kedua-dua belah tulang. Gaulkan dengan garam dan kunyit ketepikan.
2. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar hingga harum. Perasakan dengan garam dan gula dan masak hingga sambal pekat dan kering. Angkat dan sejukkan.
3. Sumbatkan sambal dalam belakang ikan yang telah kita belah tadi. Sumbat di kedua-dua bahagian belahan.
4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan goreng ikan sehingga masak. Balikkan ikan supaya masak di kedua-dua bahagian ikan. Sedia di hidangkan.
Selamat Mencuba
0 comments: