LAKSA
Resepi Laksa Utara
Bahan-Bahan:
1 bungkus laksa beras
1 kg ikan kembung
1 sb belacan
2 kuntum bunga kantan - dibelah 4
1 ikat daun kesum
4 keping asam keping
Gula dan garam secukup rasa
Bahan kisar halus:
10-15 tangkai cili kering - dibuang biji dan rebus
50g ikan bilis - direndam seketika
2 biji bawang besar
8 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
Bahan hiasan:
5 biji telur - direbus
2 biji bawang besar - dihiris nipis
1 batang timun - hiris nipis
Limau nipis - dipotong
1 ikat daun selom
Cili padi - dihiris nipis
Cara Penyediaan:
1. Rendam laksa kering dan kemudian rebus sehingga lembut, angkat dan toskan.
2. Rebus ikan yang telah dibersihkan bersama 1 asam keping dan sedikit bawang merah, setelah masak, asingkan isi ikan dan air rebusan, kemudian kisar halus. Seterusnya kisar baki tulang ikan bersama sedikit air dan tapis airnya.
3. Masukkan ke dalam periuk dan rebus bersama bahan kisar halus selama lebih kurang 20 minit.
4. Masukkan bunga kantan, daun kesum, asam keping, belacan, garam dan gula secukup rasa. Rebus lagi sehingga rasa bahan benar-benar sebati.
5. Hidangkan laska bersama kuah dan bahan hiasan.
Selamat Mencuba
0 comments: