DAGING
Resepi Asam Pedas Daging
Bahan-bahan:
600 gram daging lembu
1 batang serai - diketuk
1 kuntum bunga kantan - dibelah 2
1 genggam daun kesom
1 sk lada hitam kisar
2 senduk nasi cili kisar
3/4 sk serbuk kunyit
1/2 sk pes asam jawa (atau secukup rasa)
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Bahan kisar halus:
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
Cara Penyediaan:
1) Daging
dihiris nipis, cuci dan toskan. Panaskan kuali masukkan minyak dalam periuk
(anggaran 1/3 cawan). Tumis serai dan bahan-bahan kisar halus hingga harum,
masukkan serbuk kunyit dan kacau rata. Tambah cili kisar dan masak hingga cili
garing dan pecah minyak. Guna api kecil dan kacau sentiasa.
2) Tambah
daging dan daun kesom, kacau hingga daging kecut. Tuang air secukupnya, kacau
dan biar mendidih. Masak hingga daging empuk (jika daging masih keras dan kuah
kering, tambah air sedikit air panas). Masukkan pes asam jawa dan bunga kantan.
Kacau dan biar mendidih.
3) Perasakan
dengan garam secukup rasa, sedikit gula dan lada hitam kisar. Kacau rata dan
masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
4) Hidangkan
bersama nasi putih dan lauk-lauk lain.
Selamat Mencuba
0 comments: