Kuih Muih
Resepi Karipap Telur Rebus | Mudah dan Sedap
gambar hiasan |
Bahan kulit karipap:
500 gram tepung gandum
2 sudu minyak masak - dipanaskan
1 1/2 cawan air - dicampur garam
Cara Penyediaan:
1. Di dalam satu bekas masukkan tepung
bersama minyak masak tadi, kacau dengan sudip ketika minyak masih panas dan
bila minyak sudah sejuk boleh menguli menggunakan tangan.
2. Uli doh dengan cara masukan air
sedikit demi sedikit yang sudah di campur garam tadi, seterusnya kuli sehingga
tepung sudah tidak melekit di tangan dan biarkan sekejap lebih kurang 15 minit.
3. Uli lagi kemudian bentukkan menjadi
bulat-bulatan sebelum dicanai untuk dimasukan inti. agar kulit karipap rangup
semasa menguli mesti pastikan tidak menggunakan air berlebih.
4. Pastikan memasukkan air sedikit
demi sedikit kerana sukatan air dalam resepi ini bergantung pada doh yang kita
kuli dan ketepikan, seterusnya proses memasak intinya pula.
Bahan-bahan inti:
5 biji kentang @ keledek (oren) – dipotong dadu
200g daging / ayam – dicincang / dipotong kecil
1 tangkai daun kari
Daun sup - dicincang halus
2 biji telur - direbus dan di belah 6 / potong dadu
2 1/2 sudu besar kari ayam / daging - bancuh dengan sedikit air
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Garam
Gula
Minyak masak
Cara Penyediaan:
1) Kisar bawang besar dan bawang putih, panaskan
kuali masukkan minyak masak , kemudian tumiskan bahan kisar tadi dan juga daun
kari sehingga naik bau.
2) Masukkan pes kari dan kacau rata, kemudian
masukkan kentang @ keledek, ayam @ daging, air dan garam secukup rasa, masak
sehingga kentang empuk dan ayam @ daging masak dan air kering, tutup api dan taburkan
daun sup, ketepikan.
3) Apabila
inti telah sejuk, mulakan proses mencanai, asingkan daun kari dan juga
tulang-tulang ayam jika ada, seterusnya masukkan inti kentang dahulu dan
masukkan telur rebus, untuk kelim karipap tidak terbuka
semasa menggoreng sapu bahagian kelim dengan air masak dan agar karipap yang
kita buat menjadi rangup, TIPS: mesti menggunakan minyak yang banyak semasa
menggoreng.
5) Selain itu gunakan api sederhana
sahaja dan rajin balik-balikan karipap dalam kuali, bila anda gunakan api besar
karipap hanya akan masak di luar tetapi menjadi liat di sebelah dalam.
Selamat Mencuba
0 comments: