AYAM

Resepi Ayam Masak Madu | Mudah dan Sedap

4:35 PTG mridzuanismail86 0 Comments


Bahan-Bahan:
  • 1/2 ekor daging ayam
  • 3 sudu kecil serbuk kunyit
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 1 biji bawang besar - dipotong bulat
  • 3 ulas bawang merah - dikisar
  • 1 inci halia
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar madu
  • tomato - dibelah 4
  • 1 batang kulit kayu manis
  • Air - mengikut sukatan kuah yang diingini
  • Garam secukup rasa
  • Bahan perasa - optional

Cara Penyediaan:



Resepi Ayam Masak Madu


1) Basuh dan potong ayam mengikut kesukaan anda, kemudian ayam digaul bersama serbuk kunyit, panaskan minyak masak dan ayam digoreng separuh masak angkat dan toskan dan ketepikan.

2) Tumiskan bahan kisar tadi sampai naik bau kemudian masukan kulit kayu manis dan bila dah nampa garing masukan air, sos cili, sos tomato, dan madu.

3) Masukkan ayam dan biarkan ayam masak sepenuhnya dan perasakan dengan sedikit garam dan bahan perasa.

4) Akhir sekali masukan tomato dan bawang besar dan bila dah empuk angkat dan ayam siap dihidangkan.

Hidangkan bersama nasi putih panas.

sumber : 
blogopsi.com

0 comments:

Like Us On Facebook